Η Σύνδεση

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τις επιστήμες που έχουν ήδη περιγραφεί. Ξεχωριστές έννοιες όπως νευρολογία, ψυχιατρική, ψυχολογία , ψυχοθεραπεία , ψυχανάλυση.. είναι-λανθασμένα-  το ίδιο και το αυτό στο μυαλό των περισσότερων. Αυτό δημιουργεί μεγάλη σύγχυση όταν παρουσιάζεται ένα σύμπτωμα και ο ασθενής δε γνωρίζει σε ποιον ειδικό να απευθυνθεί.

Ωστόσο, αυτή η σύγχυση μπορεί να θεωρηθεί ως ένα βαθμό 'δικαιολογημένη'. Σώμα και ψυχή είναι άμεσα συνδεδεμένα και γι' αυτό, όταν το ένα 'νοσεί' , αργά ή γρήγορα, με κάποιο τρόπο θα 'νοσήσει' και το άλλο. Το πιο απλό παράδειγμα είναι να σκεφτούμε την άσχημη επίπτωση στην ψυχολογία μας κατά τη διάρκεια μιας σωματικής ασθένειας και αντιστρόφως, τα σωματικά συμπτώματα π.χ. πονοκέφαλος, ζάλη, δύσπνοια, κοιλιακός πόνος, σε μια πολύ αγχωτική κατάσταση.

Υπάρχει ,λοιπόν, η ιδιαιτερότητα ότι πολλά 'νευρολογικά' συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ζάλη, ίλιγγος, μούδιασμα, λιποθυμία ακόμα και παράλυση , που μπορεί να βασανίζουν τον ασθενή, να είναι παράγωγα μιας ψυχικής κατάστασης για την οποία συνήθως δεν έχει επίγνωση. Σε αυτές τι περιπτώσεις,ο ασθενής -και οι συγγενείς του- συνήθως ,  τρέχουν από γιατρό σε γιατρό , χωρίς να ανευρίσκεται κάποια ιατρική αιτία για το πρόβλημά του και φυσικά χωρίς πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων. Αυτό αγχώνει και ταλαιπωρεί ακόμα περισσότερο τον ασθενή και τα συμπτώματα επιτείνονται και έτσι γίνεται φαύλος κύκλος. Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο έντονα π.χ. σε κρίσεις πανικού δύσπνοια, ταχυκαρδία, εφίδρωση, μούδιασμα, αίσθημα επικείμενου θανάτου, που ακόμα και όταν ο ιατρός τον ενημερώσει για τα ψυχοσωματικά αίτια , εκείνος αρνείται να αποδώσει την 'πάθησή' του σε αυτά. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον ο οργανικός έλεγχος είναι φυσιολογικός, ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί σε επαγγελματία ψυχικής υγείας προκειμένου να αναζητήσει ,μέσω της ψυχοθεραπείας, τα βαθύτερα αίτια για τα οποία προέκυψαν τα ανωτέρω συμπτώματα και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και οι κρίσεις πανικού έρχονται για να μας πουν κάτι και εμείς πρέπει να το ακούσουμε.

Σε αυτή την προσπάθεια, και ανάλογα την περίπτωση , μπορεί να βοηθήσει και η φαρμακευτική αγωγή για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να ανακουφιστεί ο ασθενής από τα συμπτώματα.

Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση τα φάρμακα δεν υποκαθιστούν την ψυχοθεραπεία, αλλά είναι μια επιπλέον βοήθεια για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να ξεπεραστεί η 'οξεία φάση' και ο ασθενής να νιώσει πιο ήρεμος,

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να ακολουθήσει μόνο τη φαρμακευτική αγωγή , το πιο πιθανό είναι να ανακουφιστεί για όσο χρονικό διάστημα τη λαμβάνει και εφόσον τη διακόψει, τα συμπτώματα να επανέλθουν . Αυτό οφείλεται στο ότι τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στα συμπτώματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα.

Λεωφόρος Κηφισίας 74, Αμπελόκηποι

6908272402

2106994266

  • White Facebook Icon